perjantai 19. joulukuuta 2008

Joulua vaan Kaliforniasta

Tänään tyttö tallustelee pyjamassa koko päivän. Ihan luvan kanssa. Ja vieläpä koulussa.

Melkein itkua väänsin kun puin hänet aamulla viimeistä koulupäivää varten ennen joulua. Päivän teema oli 'crazy hair day' ja 'pyjamat päällä elokuviin'.

Meillä ei yleensä niin välitetä perinteistä. Olemme enemmänkin maailmankansalaisia, johtuen jo tästä omasta perheemme kaksoiskansalaisuudesta. Mutta joku raja sentään. Minusta koulussa kuuluu olla joulujuhla, ja nähdä vaivaa valmisteluissa. Hiukset kammattuina kauniisti ja parasta yllä.


Yritän yleensä olla neutraali kulttuuristen asioiden suhteen. Välttää esittämästä stereotypioita tai pilkkaamasta toisten tapoja. Edelleen sen vuoksi, että omassakin perheessä on näitä eroavaisuuksia sen suhteen mikä on korrektia, sopivaa ja kaikkien tunteet huomioon ottavaa. Mutta tätä (kuten monta muutakin asiaa) pidämme kyllä mieheni kanssa naurettavana. Siis ettei koulussa voida juhlia joulua kun on juutalaisia, aasialaisia, monen uskonnon ja maan edustajia. Sen sijaan pukeudutaan pyjamiin ja laitetaan hiukset monelle sutturalle. Että olisi jotain yhteistäkö??

En halunnut viedä tytön iloa tästä päivästä, enkä viedä häntä kouluun muista poikkeavana protestini merkkinä. Hän odotti iloisena iltapäivän elokuvahetkeä jumppasalissa nallukan ja kavereiden kanssa. Joten sutturat päähän siis (niitä saikin vääntää, tällä tytöllä on tukkaa!). Pingviinipyjamat ylle ja kylpytakki lämmittämään kohmeista aamua.
Tai lähinnä koomista, sanon minä.
******
Last day in school before Christmas. No parties (well a small holiday lunch in class yesterday), no Christmas plays, no dressing up. Rather dressing down. The kids have a pajama day, in addition to crazy hair day. Watching a movie in the gym in the afternoon.
Even though I try my best to try and consider cultural differences (we are a multicultural family after all), I don't quite understand taking political correctness this far. I find this rather comical. And sad.

19 kommenttia:

Kaarina kirjoitti...

No höh! Olisin minäkin itkua tuossa vääntänyt; juuri hehkutin meidän kyläkoulun joulujuhlaa. On se vaan niin ihana perinne!

Mutta teillä tytöllä taisi kuitenkin olla hauska päivä, ja se kai se sitten kuitenkin loppuviimeksi on melko tärkeää myös...

Yaelian kirjoitti...

Aika outo kouluasu ja että tukankin vielä pitää olla sekaisin,mutta niin tyytyväisen iloinen ilme on tytöllä tuossa kuvassa.Kyllä olisivat voineet jotain muuta keksiä viimeiseksi koulupäiväksi.

Liivia kirjoitti...

No jopa.

Huuli pyöreenä täällä.

Ja samoilla linjoilla kanssasi.

edsel kirjoitti...

Mitenhän kaliforniassa suhtauduttaisiin aitona oululaisena kulttuurivientinä esiteltäviin tiernapoikiin...?

Tiia kirjoitti...

Voi voi, otan osaa suruunne. :) Mutta tyttäresi näyttää erittäin kauniilta näissä kuvissa. ^^

ColibriDreams kirjoitti...

Onhan tuo aika outoa. Itse en kirkkoon kuulu, mutta en koe muiden uskontoa loukkaavana, ellei sitä minulle suoraan yritetä tuputtaa ja minua käännyttää ties millä helvetti-uhkauksilla. (enhän minäkään ketään yritä saada luopumaan uskonnstaan).

Mutta kyllä kai sitä nyt koulussa joulujuhlan sentään voi pitää. Voihan sitä uskonnollista sisältöä vähentää. Tehdä vaikka monikulttuurisen juhlan, jonka myös juutalaiset ja muslimit ja muihin uskontoihin kuuluvat ja kuulumattomat voivat kokea omakseen.

Ylipäätään en usko, että hyssyttelemällä ihmisten erilaisuutta saadaan suvaitsevaista yhteisöä aikaan. Uskon, että muiden tapojen, uskonnon ja kulttuurin tunteminen toimii siinä paremmin, koska tuntemattoman pelkohan usein luo myös vihamielisyyttä. Eikö monikulttuurisessa koulussa kannattaisi hyödyntää sitä rikkautta, jonka erilaiset lapset tuovat, ja opettaa heitä ymmärtämään toisiaan?

s a n s k u :) kirjoitti...

Joo taallainen on minustakin ihan alytonta. Voisivat juhlia joulua, hannukkahaa, kwanzaa... Kaikkea. Minustakin niin olisi kivempi. Kaikki oppisivat muiden tavoista ja olisi enemman suvaitsevaisuutta.

Mutta sodet kuvat sait sentaan. :)

Sari kirjoitti...

Tätä en ymmärrä minäkään. Haikeilla mielin olinkin eilen lapseni kerhon joulujuhlassa, sillä ensi vuonna emme enää joulujuhlaan pääse, kun hän menee kindergarteniin public schooliin ja joulujuhlaa ei siellä tosiaan ole. Mutta ehkä sitten pyjamapartyt? Huoh...

minna kirjoitti...

No moi, no olipahan juttu. Meillä eilen oli täällä espanjassa siis joulukirkko katolisessa kirkossa. Ne jotka eivät ole katolilaisia tai luterilaisia järjestettiin erillinen juhla koululla. olenpahan monesti miettinyt että jättäisivätkö muut uskontokunnat juhlansa viettämättä jos joukossa olisi kristittyjä ??????? NO EI !!! Minä kyllä kans rakastan joulujuhlia. Tänäkin vuonna oma poika oli Joosef. Laulettiin enkelitaivaan ja maa on niin kaunis sekä muita joululauluja. Mutta onneksi pieni suloinen Laura ei arvaa tätä asiaa surra...

Emmie kirjoitti...

Kyllä jouluna pitää näytelmiä olla ehdottomasti!

Sievä tyttö muuten! Kerrassaan suloinen :)

17 neliötä kirjoitti...

Itselle joulujuhlat ovat koulumuistojen parhaimmasta päästä. Kun kerran muutkin kulttuurit juhlistavat näkyvästi pyhäpäiviään, ja niitä vieläpä turisteina mennään katsomaan, niin miksei sitten länsimaissakin? Mutta kiva kuitenkin, että tyttö itse taisi nauttia! :)

Marita kirjoitti...

Tyttäresi on tosi kaunis ja sinä olet todella hyvä valkokuvaaja.

Mukavia pyhiä toivotellen!

aurinko kirjoitti...

minun tytot kayvat kanadalaista koulua taalla ja meilla on crazy hair day aina silloin talloin. taalla ei joulua koulussa juhlita mutta meilla oli holiday concert missa lapset esittivat lauluja ja tanssia. myos opettajat hyppasivat lavalle ja esittivat bollywoodtanssia. jokainen luokka piti oman juhlan omassa luokassa mihin aidit toivat ruokaa ja askartelivat lasten kanssa. mina kerroin suomen talvesta, naytin kuvia ja istuin pipo paassa;-)

pikkujutut kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
pikkujutut kirjoitti...

Pikkumies tuli koneelle ja poisti kommentin. En edes tajua miten sen teki...opetus taitaa olla, etta ala poistu koneelta...

Mutta asiaan...kuvista paatellen tytar naytti olevan ihan hyvillaan menossa juhliin.Toivottavasti olivat lapsille onnistuneet juhlat vaikka eivat ehka niin juhlalliset.

Pyrin myos itse olemaan arvostelematta eri kulttuureja mutta joskus ihmettelen asioita, myos aaneen. Se ei kuitenkaan tarkoita sita etta arvostelisin.

Bisquits kirjoitti...

Hassu tilanne tosiaan - enpä ole tuollaisesta pyjamapäivästä ennen kuullut. Tavallaan kuitenkin ymmärrän, miksi monikulttuurisessa koulussa ei voi juhlistaa joulua. Amerikassa tosin tuo viedään varmaankin äärimmäisyyksiin.

Matroskin kirjoitti...

On sekin tyhmää, että kuulemma Suomessa joissain kouluissa muslimit jätetään luokkaan istumaan, kun muut menevät joulukirkkoon. Mutta kyllä pirskeet voisi olla, vaikkeivat kaikki olisikaan kristittyjä. Onhan lasten tärkeää välillä tälläytyä ja oppia juhlaetikettiä. Miksei sitten vaikka juhlittaisi talvipäiväntasausta vai mikä se on.

Satu kirjoitti...

Täällä kansainvälisessä koulussa on joulun alla talvikonsertti. Osa lasten esittämistä lauluista on jouluisia, mutta eivät uskonnollisia. Alakoululaisten konsertti oli mielestäni tänäkin vuonna ihan onnistunut, paljon mukavia esityksiä!

Itse ihmellen sitä, että Suomessa joissain kouluissa joulujuhla korvataan joulukirkolla. Kirkkoon kuulumattomana koen sen todella kurjana, itsellä ainakin on mukava muisto joulujuhlista ja niissä esiintymisistä.

Oikein mukavaa joulua sinne Kaliforniaan!

pikkujutut kirjoitti...

Tulin viela sanomaan sen etta lapsemme ovat paikallisessa kristillisessa koulussa.Koulun oppilaista n. 80 % on shiiamuslimeja. Koulussa on taman lisaksi lapsia eri puolilta maailmaa ja nain uskontojen kirjo on laaja.

Paivakodin joulujuhlassa esitettiin mukailtu jouluevankeliumi, ja kaikki lapset osallistuivat siihen.

Ylemmat luokat esittavat saman esityksen, myos vanhemmilleen. Kukaan ei ole ollut sita vastaan.Ollut perinne vuosia.