sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Golden Hill

Golden1

Vappupäivä meni hilpeissä merkeissä suomalaisyhteisön piknikillä. Ja koska ilta oli vielä kaunis ja aurinkoinen, lähdimme kävelylle keskustan lähellä olevalle Golden Hillille.

Tämä viihtyisä kaupunginosa on vielä sopivan rustiikkinen, mutta nousun merkkejä on havaittavissa. Suosio kasvaa koko ajan, alue siistiytyy ja hinnat kipuavat.

Golden2

Golden3

Jos jokin asia kaduttaa ajastamme Kaliforniassa, se on varmaankin valitsemamme asuinalue. Vaikka kaikki onkin ollut hyvin, olemme asuneet mukavasti ja turvallisesti, niin siltikin jään miettimään olisiko kuitenkin pitänyt valita urbaanimpi ja mielenkiintoisempi ympäristö. Ongelma on vaan näissä keskustan lähialueissa miltei aina se, että koulut ovat pääsääntöisesti huonompia. Emme ole edes mitenkään vaativia vanhempia, mutta jos esimerkiksi lukemistaidoissa koulun oppilaista 80% jää alle maan keskitason on silloin jotain pielessä.

Golden4

Kaunista näissä kortteleissa oli joka tapauksessa. Ihastelimme taas vanhoja taloja, ja juutuimme ison hedelmäpuun alle. Talon asukkaat tulivat kertomaan että hedelmät ovat lokvatteja (loquat), ja että saamme poimia niin monta kuin haluamme, puu tuottaa niin paljon etteivät he ehdi millään kaikkea satoa hyödyntää.

Golden5

Toisen talon pihassa taas oli pieni tuolinäytelmä. Esikaupunkialueellamme tällaista ei tule vastaan, ja tajusin hölmö vasta kotona että tuolit oli varmaan laitettu tyrkylle, ottakoon ken haluaa. Taidan huomenna mennä ajelulle katsomaan ovatko ne vielä siellä.. tuskinpa.

Golden6

Golden7

Golden8

We had a very nice May Day picnic with lots of Finns at Balboa Park. And since the evening light was still beautiful and warm, we went for a walk on Golden Hill.

This neighborhood that is very close to downtown is very unique. So many gorgeous old houses.

If I have one regret about these couple of years in California, it is that we chose to live in the suburbs. It would have been fun to be more urban and have more interesting surroundings. But we had to think about the school situation too. Unfortunately often the schools close to the city center are below national standards. And the better schools are full, and have long waiting lists.

In any case, a lovely neighborhood. We stopped at a cafe and picked up a little bit of something sweet. The kids had their yo-yos and everyone was happy.

17 kommenttia:

Virkattu lintu kirjoitti...

Mukavan näköistä seutua kyllä, ja ihanan vehreää ja vihreää!

Tuollaisista hedelmistä en muistakaan kuulleeni... Aina oppii uutta :)

Vilijonkka kirjoitti...

Se on tää elämä kompromisseja täynnä. Mutta noin huonot luvut pelottaisi ketä tahansa, etenkin jos on valinnanvaraa.

Ihastuttavia taloja!

Lezzie kirjoitti...

Ihania taloja ja niin erilaisia kuin Suomessa!

Wanha kirjoitti...

Kivan näköistä, toivottovasti tuolit vielä ovat paikallaan! Kyllä noilla kouluperusteilla olisin itsekin jättänyt alueen pois laskuista.

Liivia kirjoitti...

Nautittava pläjäys. Mielenkiintoinen alue todellakin. Ihanin tuo sininen talo
Ja mulle oikeanpuolimmainen tuoli!

Ehkä siinäkin on sitten vain hyvät puolensa, kun on vain yksi koulu mistä valita. En tiedä vaikuttaisiko minuun nuo lukuluvut, turvallisuus kylläkin.

Jael kirjoitti...

Ihastuttavan näköisiä taloja ja ympäristöä.Näinhän se on aina,että kun johonkin hieman jo rähjäiselle alue alkaa uudistumaan,niin hinnat nousevat erittäin korkealle.Niin on käynyt täällä eteläisessä Tel Avivissa,joka on niin kaunis nyt,mutta niin hemskatin kallis.
Koulu on kyllä tärkeä kriteeri asuinaluetta valittaessa.

Merja kirjoitti...

Virkattu lintu, täällä on tosiaan vehreää joka puolella, siitä pitää tuo auringonpaiste ja lempeä ilmasto huolen!

Minä olin kuullut kumquat-hedelmästä mutta tuo loquat-sukulaisensa oli uutuus mulle..

Vilijonkka, näinhän se on.. Ja juu, täällä on valinnanvaraa. Se onkin niin käsittämätöntä että julkisten koulujen tason annetaan vaihdella niin paljon. En ymmärrä miten tähän ei saada parannusta.

Lezzie, joo, tuo erilaisuus niissä viehättää ja tietysti se että suurin osa on vanhoja.

Kenza, pitää käydä katsomassa tänään tuolitilanne.

Liivia, sininen talo on tosiaan kaunis. Mutta tuoleissa päätyisin ehkä eri valintaan.

Mitä tulee noihin lukuihin... pitää tietysti ensin olla tietoinen siitä että tämän maan keskiarvo ei ole huimaava, todellakaan. Siitä jos pudotaan tuolla prosentilla niin ei, omat lapseni eivät ainakaan mene sellaiseen kouluun. Ja nuo numerot ovat indikaatioita miltei aina muistakin ongelmista. Sellaisista mistä Suomessa ei ole mitään kokemusta. Onneksi. Ainakaan vielä.

Yaelian, ai siellä teilläkin tällaista.. Ja mitä tulee rähjäisyyteen niin pitääpä kertoa vielä että kun ajoimme pois tuosta naapurustosta huomasin parin korttelin päässä sillan alla telttailevat kodittomat. Tätä se on, suurkaupunkielämä.

mizyéna kirjoitti...

Lokvattien satoaika on nyt täälläkin ja tosiaan hilloksi joutuu monet tekemään kun ei yksi perhe ehdi niitä syömään.

Kaunis asuinalue!

Anonyymi kirjoitti...

Tiedän tasan mitä tarkoitat noilla luvuilla ja koulujen tason heittelyllä jne.
Sama on täällä totta, tosin luultavasti astetta lievemmällä tasolla.
Mutta muistan kyllä kun piti koulua valita silloin kun muutimme. TArjontaa on niin paljon, tasoja ja tyylejä myös.
Emme muuta sitten osanneet kuin ranskalainen koulu koska se oli ennestään tuttu.
Olen moneen kertaan kiittänyt valintaamme vaikka se tarkoittaakin pitkää matkaa.

Liivia kirjoitti...

Tiedän paljonkin kalifornialaisista kouluista. Kasvatustieteen opettajani yliopistossa oli opettanut siellä kymmenisen vuotta, ja nimenomaan näissä heikon tason kouluissa, joissa luokkakoot hipoivat kuuttakymmentä ja puolet puhuivat äidinkielenään espanjaa ja yhtä moni ei koskaan oppinut sujuvaa lukutaitoa.Hän raportoi aika perusteellisesti kuvin, filmein, sanoin näkemäänsä ja kokemaansa.
Itse ajattelen niin, että esittelen mielelläni lapselle elämän eri kirjoa. Oma tyttöni kävi ensin taidepäiväkotia, joka oli täyden kympin tasoinen kaikessa, hieno tarha. Ensin surin kun muuton takia jouduimme luopumaan siitä ja tuli vaihto kunnalliseen päiväkotiin. Kohta olinkin toista mieltä, siellä oli puolet maahanmuuttajien lapsia, kuten myös lapsia kaikista yhteiskuntaluokista ja myös erityislapsia. Pidin tätä pelkästään hyvänä asiana lapseni kannalta. En nyt yrittänytkään verrata tasoeroihin siellä, tiedän että ne on paljon paljon räikeämmät.
Mutta turvallisuutta pidän tärkeänä, se ei ehkä aina ole itsestään selvyys "huonommissa" kouluissa. Vaikka siitä taas en tiedä mitään.

Liivia kirjoitti...

Niin, lisään vielä, että en nyt suin surmin tietenkään laittaisi lastani selvästi huonompaan kouluun, jos muitakin olisi tarjolla, jos kyse olisi hänen koko kouluajastaan. Mutta vuosi erilaista ei ole minusta huono juttu.

MaaMaa kirjoitti...

Ihanan näköistä seutua ja tosi kauniita taloja: tuollaiset vähän aikaansa nähneet on upeita!!

Tuollaisilla alueilla on ihana käydä katselemassa ja ihastelemassa, mutta en ole ihan varma haluaisiko sielä vakituisesti asua ... mutta ehkä pitäis kokea ensin, ennenkuin osaa sanoa ;)

Sielä on jo ihan kesä, vai onko nuo hedelmät tuossa puussa aina kypsiä?

Merja kirjoitti...

Mizyéna, ai teilläkin on noita.. Hillo oliskin varmaan hyvää.

Piilomaja, joo, tasoerot on ikäviä. Belgian kouluista en itse kyllä tiedä mitään, mielenkiintoista olisi kyllä verrata täkäläiseen tilanteeseen.

Liivia, olen sun kanssa itse asiassa ihan samaa mieltä mitä tuohon kirjoon tulee. Mun tyttäreni koulussa onkin lapsia joilla on hyvin erilaisia kulttuuritaustoja. Paljon espanjankielisiä, mutta myös aasialaisia. Sekä eurooppalaisia, tosin heitä vähemmän. Me olemme ainoita suomalaisia :) Lisäksi koulussa on vajaa parisataa 'erityislasta', joista aika moni pyörätuolissa (koulussa on yhteensä noin 600 lasta).

Meillä ei ole koskaan tavoiteltu mitään erikoisuutta, statusta, hienoutta mitä kouluihin tulee. Kunnallisia on aina käytetty, paitsi esikoinen oli pari vuotta englanninkielisessä yksityisessä tarhassa, koska olemme kaksikielinen perhe ja halusimme vahvistaa hänen englantiaan.

Emme siis mitään erilaisuutta tai elämänkirjoa pelkää, päinvastoin meistä sen näkeminen ja sen parissa eläminen on suositeltavaa. Mutta se minua huolestuttaa jos kuulen että jo ala-asteilla lapsilla on aseita ja huumeita mukanaan koulussa. Ei kiitos sellaiselle.

Ja mitä tulee tuohon aikaan koulussa.. kun tulimme tänne, mieheni oli paikallisella työsopimuksella. Se tarkoitti meidän mielestä pitempiaikaista pysymistä täällä. Emme tosiaankaan tienneet että työt loppuisivat kahden vuoden päästä. Joten vähän silläkin mielellä katseltiin asuinaluetta..

Merja kirjoitti...

Ai niin mun piti vielä puhua tuosta luokkakoosta. Aika huikealta kuulostaa tuo lähemmäs kuusikymmentä lasta? Missä kaupungissa opettajasi opetti? Olen ollut siinä käsityksessä että täällä luokkakoko on 18 ja 30 välillä. Mun tyttäreni ekaluokalla oli 18 ja nyt tänä vuonna on 24 oppilasta.

MaaMaa, täällähän on aina kesä :) Mutta ei nuo sentäs aina ole hedelmässä.. 'talvikuukausina' on sitrushedelmät kypsiä, nyt 'keväällä' nämä ja kohta on sitten persikat, nektariinit etc.

Liivia kirjoitti...

Hui huumeille, joo mahdollisimman kauas niistä!

En muista paikkaa, jokin isompi kaupunki se oli, tai oikeastaan hän taisi olla monissakin kouluissa. Teki jonkun tutkimuksenkin niistä sikäläiseen yliopistoon.

Niina kirjoitti...

Ooooh, hae heti tuolit pois ;)

Kirjailijatar kirjoitti...

Varmaan olivatkin tuolit tyrkyllä, voihan nenä. Meillekin olisi kelvannut noista kaunottarista aika moni. Suomessakin on silloin tällöin jo näkynyt pihakirppiksiä, mutta en minä ole ikinä törmännyt tuolirivistöön, valitettavasti.

Kivan näköistä seutua. Ja noista kukista olen ihan kateellinen.