perjantai 14. elokuuta 2009

Goodbye Marrakesh


Halusitte tietää oliko Marrakeshissa jotain huonoa, vai oliko se pelkkä paratiisi.

En koskaan oikeastaan lähesty matkakohteita tuossa mielessä, että erittelisin hyvää tai huonoa. Yritän ajatella niitä kokonaisuutena, ymmärtää niitä niin hyvin kuin ulkopuolinen lyhyellä käynnillä voi. Tarkkailla ja sopeutua. Niin, nimenomaan sopeutua.

Sanottakoon nyt kuitenkin että jos muuttaisin Marokkoon, eittämättä jotkut asiat alkaisivat hangata. Esimerkiksi se että kadulla ei voi pysähtyä ja kysyä neuvoa määränpäähän ilman pelkoa että neuvoja haluaa hyötyä rahallisesti. Tai se että kaupassa olet valkoisella naamalla varustettuna ilman muuta ulkopuolinen, höynäytettävä, rahastettava.

Poikkeuksiakin tosin löytyi. Kauppoja joissa saimme katsella rauhassa, joissa meitä kohdeltiin asiallisesti, ystävällisesti. Haettiin helteessä tuuletinta takahuoneesta, ei suutahdettu jos vain katsoimme emmekä ostaneetkaan. Kadulla tuli vastaan kulkijoita jotka neuvoivat mielellään eivätkä yrittäneetkään pyytää palkkiota.

Menkää Marrakeshiin, menkää! Huikaistukaa siitä tunnelmasta ja kaikesta kauniista. Rosoisuudesta, väreistä, pienistä hienostuneista eleistä. Minäkin menen, varmasti, vielä monta kertaa.
People have asked me if Marrakesh was made of good things only (since I have not mentioned anything bad). The truth is that the big picture was so beautiful I cannot say anything negative. And in any case, I do not like to approach my travel destinations as something that can be split into the good and the bad. I like to look at the whole picture, to try and understand as one only can when visiting for a short time. I want to observe and adapt.

Anyway, I thoroughly recommend a visit to Marrakesh. I loved it, and will be back someday.

11 kommenttia:

Liivia kirjoitti...

Nämäkin hienoja otoksia!

Kiitos vastauksestasi. Joo turha saada miestäni houkuteltua tuonne. Ei kestä yhtäkään kieroa, epärehtiä tai hihassa roikkuvaa tyyppiä. Ja minä en sitten häntä.

Täytyy kai jäädä odottelemaan leskeyttä ja lähteä Marokkoon sitten. Sääli, että hän ehti käymään siellä jo entisen rouvansa kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Olen nauttinut näistä lomakuvistasi. Kiitos! Tuntuu siltä, että tuo voisi olla minun paikkani, kohteeni, jos vain olisi mahdollisuus. Tai siis ainakin yksi niistä.

Sooloilija kirjoitti...

Olen huokaillut läpi nämä Marrakeshin kuvasi, niin hienon rosoista ja värikästä siellä näyttää olevan..
En ole varma kestäisinkö sitä kuumuutta, mutta kuvista on mukava katsoa.

Merja kirjoitti...

Liivia, huonosti kestän minäkään kieroutta. Ensiksi ahdistuin siitä että oli niin monta ihmistä joille avunanto tarkoitti ilman muuta palkkiota. Olen itse täysin päinvastainen luonteeltani. Mutta sitten ajattelin kolikon toista puolta: luultavasti ne ihmiset elävät köyhyydessä ja heille tuokin on yksi keino tienata ja selviytyä.

Mutta älä nyt ihmeessä leskeyttä jää odottelemaan, johan sanoin että mennään yhdessä!

Hanna, ole hyvä vaan. Ja käy ihmeessä jos tulee mahdollisuus mennä.

Sooloilija, jos menee Marrakeshiin syyskuu-toukokuu -välillä, ei varmaan kärsi kuumuudesta. Näin ainakin olen ymmärtänyt. Meillä ei tuohon aikaväliin vain oikein ole mahdollisuutta.

maarit kirjoitti...

Olen käynyt kiehtovassa Marrakeshissa vain päiväretkellä, ensin juoksimme opaspalveluita tuputtavia pakoon mutta sitten teimme diilin yhden nuoren miehen kanssa ja saimme olla lopun päivää rauhassa. Vierailu oli upea kokemus ja toivon joskus pääseväni sinne uudelleen.
Niin, ja Marrakeshin kuvasi ovat todella upeita!

isoinpapu kirjoitti...

Mä tykkään kamalsti tuosta kuvasta, jossa näkyy kaupunginmuuri (?)ja "taivaana" on huivi/katos. Ihana.

Parolan asema kirjoitti...

Sinun upeiden kuviesi vuoksi tuo paikka on ehdottomasti nähtävä itsekin, niin jotain täysin erilaista, eksoottista, värikästä ja inspiroivaa. Voi mitä tuolta koittaisinkin raahata mukanakin, ehkä sitä sitten osaisi sulkea silmänsä myös niiltä hihassa roikkujilta :)

mizyéna kirjoitti...

Ei, ei vielä hyvästejä. Tahtoo lisää kuvia. Yritin tavata alimman kuvan tekstiä mutta on niin epäselvällä käsialalla kirjoitettu, että jäi epämääräisiksi tavuiksi vain :D

marika kirjoitti...

Kiitos Merja lomakuvista!
Haluan rosoisen ja kauniin Marrakeshiin!

Anniina kirjoitti...

Vitsit, teillä oli niin kauniit maisemat koko reissun ajan... Niin paljon katseltavaa, yksityiskohtia, joka paikassa. Kiitos virtuaalimatkasta!

Helmi kirjoitti...

Kieltämättä kyllä houkuttelis lähteä Marrakeshiin:) Itse vaan palan jo täällä Suomen auringossa pilvisenäkin päivänä joten tuo kuumuus voi olla liikaa...
Kiitos kuitenkin matkakertomuksesta! Ihania kuvia taas.